Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Al in de baarmoeder beginnen babies met het leren van de taal

Onderzoekers hebben ontdekt dat babies van slechts enkele uren oud in staat zijn het verschil te horen tussen hun moedertaal en een vreemde taal. De studie impliceert dat babies al in de baarmoeder taal opnemen, dit is vroeger dan werd veronderstelt.

De zintuigen en het hersenmechanisme voor gehoor wordt rond de 30 weken ontwikkelt, een nieuwe studie toont aan dat ongeboren babies vanaf 10 laatste weken van de zwangerschap luisteren naar het spreken van de moeder en bij de geboorte kan worden angetoond wat ze gehoord hebben.

Volgens Patricia Kuhl, mede-auteur en mede-directeur van het Institute for Learning & Brain Sciences bij de Universiteit van Washington, heeft de moeder als eerste invloed op de brein van het kind. Het geluid van de klinkers in haar spraak zijn het luidst en de foetus houdt zich daaraan vast.

Vroeger al hadden onderzoekers aangetoond dat pasgeborenen al bij de geboorte klaar waren om te leren en al in de eerste maanden begonnen met onderscheid te maken in taal geluiden, maar er was geen bewijs dat het leren van de taal al begon in de baarmoeder.

Volgens Christine Moon, eerste auteur en Professor in Psychologie bij de Pacific Lutheran Universiteit van Tacoma, Washington, is dit de eerste studie die aantoont dat foetussen prenataal de specifieke spreekgeluiden van een moedertaal leren. Deze studie verplaatst de meetbare resultaten van het ervaren van spreekgeluiden van zes maanden na de geboorte naar prenataal.

Deze resultaten zullen worden gepubliceerd in de eerstvolgende uitgave van The Journal Acta Paediatrica.

Veertig babies, van ongeveer 30 uur oud en gelijk verdeelt in meisjes en jongens, zijn bestudeerd in Tacoma en in Stockholm, Zweden. Al op de kraamafdeling luisterde de babies naar klinkergeluiden in hun moedertaal en in een vreemde taal.

Hun interesse voor de geluiden werd opgevangen door hoelang ze op hun spenen zogen, de spenen waren aangesloten op een computer die de reacties van de babies op de geluiden registreerde. Langer of korter zuigen bij onbekende en bekende geluiden is bewijs voor leren, omdat het inhoud dat babies het verschil tussen de geluiden hoorde in de baarmoeder.

In beide landen zogen de babies langer als ze een vreemde taal hoorden dan wanneer ze hun moedertaal hoorde.

De onderzoekers zeggen dat babies de beste leerlingen zijn, te ondekken hoe de informatie wordt opgenomen kan inzicht geven in het levenslang leren. Volgens Kuhl, willen we weten welke magie in werk gesteld wordt bij jonge kinderen, wat bij volwassen niet meer plaatsvindt, we mogen die vroege nieuwsgierigheid niet verspillen.

Vertaling: Diane


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats