Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe studie over neurologische effecten van prenatale blootstelling aan paracetamol

Paracetamol (acetaminophen) is het meest gebruikte medicijn tijdens de zwangerschap maar er zijn zeer weinig studies die de mogelijke gevolgen op lange termijn voor het kind hebben onderzocht. Uit een nieuwe studie van het Noors Instituut van Volksgezondheid blijkt dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap het risico op nadelige effecten op de ontwikkeling van het kind kan verhogen.

De studie maakt gebruik van gegevens van de Noorse Moeder en Kind Cohort Studie om het effect van paracetamol tijdens de zwangerschap op de psychomotorische ontwikkeling, het gedrag en het temperament op 3 jarige leeftijd te onderzoeken. Bijna 3000 broer en zusterparen werden opgenomen in de studie.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit van Oslo, het Noorse Instituut voor Volksgezondheid en het Hospital for Sick Children in Toronto, Canada en werd gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology 25 oktober 2013 .

Resultaten

Door het vergelijken van kinderen die werden blootgesteld aan paracetamol tijdens de zwangerschap met niet blootgestelde broers of zussen van hetzelfde geslacht kunnen onderzoekers een verscheidenheid van genetische en omgevingsfactoren controleren naast andere belangrijke factoren, zoals infecties, koorts, gebruik van andere geneesmiddelen, alcohol en roken.

De studie toont aan dat kinderen die gedurende meer dan 28 dagen van de zwangerschap waren blootgesteld aan paracetamol slechtere grove motoriek hadden, slechte communicatie vaardigheden en meer gedragsproblemen in vergelijking met niet blootgestelde broers of zussen.

Dezelfde trend werd vastgesteld met paracetamol minder dan 28 dagen ingenomen maar de symptomen waren zwakker. Om te onderzoeken of de onderliggende ziekte de oorzaak van het effect op de kinderen was en niet de paracetamol onderzochten de wetenschappers een ander type analgesie met een ander type werkingsmechanisme (ibuprofen). De onderzoekers konden geen gelijkaardige effecten op lange termijn vinden na het gebruik van ibuprofen .

Behoefte aan meer onderzoek
"De resultaten versterken onze zorg dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap een ongunstig effect op de ontwikkeling van kinderen kan hebben maar incidenteel gebruik voor een korte periode is waarschijnlijk niet schadelijk voor de foetus. Belangrijk is dat wij er niet kunnen van uitgaan dat er een causaal verband bestaat tussen maternaal gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en de schadelijke effecten bij kinderen uit een epidemiologische studie. Aangezien dit de enige studie is om dit aan te tonen is er een behoefte aan verder onderzoek om deze resultaten te bevestigen of te weerleggen," zegt Professor Hedvig Nordeng .

Nordeng is professor aan de School of Pharmacy, Universiteit van Oslo en is tevens verbonden als onderzoeker bij de afdeling Geestelijke Gezondheid van het Noors Instituut voor Volksgezondheid.

"De bevindingen steunen het advies van medische autoriteiten: de eerste keuze voor de pijnbestrijding is paracetamol maar men moet restrictief zijn met alle medicijngebruik tijdens de zwangerschap," zegt Nordeng . Het Noorse Geneesmiddelen Bureau adviseert zwangere vrouwen over de geneesmiddelen die zij moeten gebruiken tijdens de zwangerschap . Het Noorse Directoraat van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de nationale richtlijnen voor prenatale zorg in Noorwegen dat het ​​gebruik van geneesmiddelen in de zwangerschap omvat.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats