Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Maternale blootstelling aan buitenlucht verontreiniging gelinkt aan wereldwijd laag geboortegewicht

Grootste onderzoek in zijn soort toont verband aan tussen buitenlucht deeltjes verontreiniging en verminderde foetale groei.

Bij moeders die zijn blootgesteld aan zwevende fijnstofverontreiniging van het type uitgestoten door voertuigen, stedelijke verwarming en kolen centrales hebben aanzienlijk meer kans om kinderen met een laag geboortegewicht te dragen, volgens een internationale studie geleid door co-aanvoerder onderzoeker Tracey J. WoodruffPhD, MPU, professor in de verloskunde en Gynaecologie en reproductieve wetenschappen in UC San Francisco samen met Jennifer Parker, PhD, van het National Center for Health Statistics, Centers for Disease Control and Prevention.

De studie, de grootste in zijn soort ooit uitgevoerd, analyseerde gegevens verzameld uit meer dan drie miljoen geboorten in negen landen op 14 locaties in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

De onderzoekers bevonden dat op sites wereldwijd, dat hoe hoger de vervuiling, hoe groter het aantal lage geboortegewicht. Laag geboortegewicht (een gewicht onder 2500 gram of 5,5 pond) is gekoppeld aan ernstige gezondheidsproblemen, met inbegrip van verhoogd risico van postnatale ziekelijkheid en sterfte en chronische gezondheidsproblemen in het latere leven, bemerkte hoofdauteur Payam Dadvand, MD, PhD, van het Centre for Research in Environmental Epidemiologie (CREAL) in Barcelona, Spanje.

In de studie, gepubliceerd op 6 februari 2013 in het dagboek Environmental Health Perspectives, beoordeelde het team verzamelde gegevens uit de onderzoekscentra in de internationale samenwerking op luchtverontreiniging en zwangerschap resultaten, een internationaal onderzoek in samenwerkingsverband opgericht in 2007 om de effecten van verontreiniging te bestuderen op het resultaat van de zwangerschap. De meeste verzamelde gegevens werden beoordeeld tijdens het midden van de jaren negentig aan het eind van de jaren 2000, en in sommige gevallen eerder.

"Wat belangrijk is, is dat dit de niveaus zijn van de vervuiling van lucht waaraan vrijwel iedereen in de wereld algemeen is blootgesteld," zei Woodruff. "Deze microscopische deeltjes, die kleiner dan de breedte van een mensenhaar zijn, zijn in de lucht die we inademen." Woodruff merkte op dat landen met strengere regelgeving inzake luchtverontreiniging lagere niveaus van deze schadelijke stofdeeltjes in lucht hebben. "In de Verenigde Staten, we hebben geleerd in de laatste decennia dat de voordelen voor de gezondheid en het welzijn van het verminderen van luchtverontreiniging veel groter zijn dan de kosten," zei Woodruff. "Dit is een les waar alle naties van kunnen leren."

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats