Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het blokkeren van cel noodsignalen kunnen autisme symptomen verlichten

Autism Speaks, 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie voor autisme, heeft vandaag een onderzoek aangekondigd ondersteund door één van Autism Speaks' eerste Suzanne en Bob Wright Trailblazer Awards, dat een nieuwe theorie presenteert dat autisme het gevolg kan zijn van chronisch gevaarsignalering door mitochondriën, celstructuren die onze cellen van energie voorzien. Deze studie door Trailblazer onderzoeker en mitochondriale geneeskunde specialist Robert Naviaux, MD, Ph.D., van de Universiteit van Californië, San Diego gepubliceerd in het tijdschrift PLOS-One ondersteunt een nieuwe theorie over de oorzaak en mogelijke behandeling van autisme. De theorie is dat een chronische "cel gevaar reactie" kan interfereren met de hersenontwikkeling en - functie. Bij een muismodel van autisme, blokkeerden de onderzoekers de abnormale cel gevaarsignalen met een chemische verbinding. Hierdoor keerden de tekenen en symptomen van autisme in de hersenen en het gedrag van het dier zich om.

In 2010, kende Autisme Speaks aan Dr Naviaux een Trailblazer prijs toe voor het testen van zijn theorie dat het misschien mogelijk is om autisme te keren door het blokkeren van chronische cel gevaar signalering. Het Suzanne en Bob Wright Trailblazer Award-programma ondersteunt "out of the box" onderzoek op het gebied van autisme.

"Doorbraken in de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden voor autisme gaan komen uit innovatieve theorieën, en grensverleggend onderzoek, zoals dat van het team Naviaux," zegt Autism Speaks Vice President voor Translationeel Onderzoek Robert Ring, Ph.D. "Hoewel deze bevindingen nog moeten worden uitgebreid en bevestigd voordat ze hun weg naar klinische studies vinden, laat deze manier van werken, benadrukt Autism Speaks, geen middel onbeproefd in onze zoektocht naar manieren om wetenschappelijke innovatie om te zetten in toepassingen die uitkomst bieden voor personen met autisme. "

Enkele jaren geleden kondigde Dr Naviaux aan dat celstructuren genoemd mitochondria een brede rol spelen in de ontwikkeling van autisme. Mitochondriën zijn het best bekend voor het verstrekken van energie aan de cellen. Dr Naviaux keek verder dan de productie van energie bij zijn studie van de mitochondriën die ook een rol spelen bij het signaleren wanneer een cel beschadigd of ziek is. Onder stress geven cellen mitochondriale of purinergische chemicaliën vrij die normaal in de cel blijven. Wanneer ze lekken buiten een cel signaleren deze stoffen gevaar naar omringende cellen.

"In essentie, waarschuwen deze signalen andere cellen zich te wpaenen voor hun verdediging," legt Dr Naviaux uit. "Dit beschermt tegen cel-tot- cel infectie. Echter kan het ook interfereren met cel-tot-cel communicatie."

Normaal gesproken stoppen gezonde cellen met het vrijgeven van deze gevaar signalen wanneer een infectie of andere stress oplost. Volgens Dr Naviaux's "cel gevaar response"-theorie, kan autisme ontstaan ​​wanneer een stress tijdens de vroege ontwikkeling van de hersenen een chronische gevaar reactie veroorzaakt. De stress die deze ketting van gebeurtenissen start kan afkomstig zijn van een milieu-invloed, een genetisch probleem of een combinatie van beide, stelt hij. Het resultaat is een chronische ontsteking van de hersenen en de rafelige verbindingen tussen hersencellen. "Wanneer de hersencellen stoppen met praten", zegt hij.

Het Dr Naviaux team produceerde kolonies van muizen die autisme symptomen vertoonden door het nabootsen van een virale infectie bij hun moeder tijdens de zwangerschap. Deze "moeder-activering van het immuunsysteem muismodel" is bekend voor het produceren van muisnakomelingen met symptomen van autisme en schizofrenie.

De onderzoekers maten sociaal gedrag door aan de muizen de mogelijkheden te geven om tijd te besteden aan een andere muis of een Lego-blok in de aangrenzende dradenkamers. Ook werd de motorische coördinatie nagegaan als de muizen langs een roterende staaf liepen Terwijl vrouwelijke jongen slechts lichte handicaps vertoonden gaven de mannelijke jongen een 50 procent vermindering van gezelligheid aan en een 28 procent reductie in motorische coördinatie. De onderzoekers testten vervolgens de mannelijkejongen op hun reactie op de behandeling. Toen de muizen 6 weken oud waren (ongeveer adolescenten) kregen 84 een injectie van suramine, een chemische stof die extra-cellulaire signalen van de mitochondriën blokkeert. Ter vergelijking kregen 84 andere muizen kreeg een dummy inenting met zout water. De suramine behandeling herstelde de sociale en motorische coördinatie tot een normaal niveau. De onderzoekers zagen geen verbetering bij de muizen geïnjecteerd met zoutwater.

Later keken de onderzoekers naar het hersenweefsel van de muizen op zoek naar hersenafwijkingen in verband met autisme. Deze omvatten abnormale celverbindingen (synapsen) en hoge mate van celdood in een belangrijke klasse van neuronen genoemd Purkinje cellen. Ze vonden verhoogde niveaus van deze afwijkingen bij de onbehandelde muizen die niet voorkwamen bij de muizen behandeld met suramine.

Bij mensen kan suramine slechts veilig gebruikt worden gedurende korte tijd want het heeft mogelijk ernstige bijwerkingen. "Onze hoop was om dit middel eerst te testen bij muizen en dan in een kleine klinische studie dat slechts een kleine dosis zal gebruiken om te bepalen of deze klasse van geneesmiddelen een goede richting is voor het ontwikkelen van veilige en effectieve behandelingen," Dr Naviaux zegt.

"Autism Speaks onderschrijft het gebruik van suramine op dit moment voor de behandeling van ASS niet aan," voegde Dr Ring er aan toe. "Deze studie is een interessante en belangrijke eerste stap in het translationeel proces op zoek naar mogelijke behandelingen om de kernsymptomen van autisme aan te pakken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats