Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek koppelt autisme aan darmbacteriën

Een nieuwe studie waaruit blijkt dat het voeren van muizen met een gunstig type bacteriën autisme kan verbeteren is 'baanbrekend', aldus Professor Rob Ridder van de Universiteit van Colorado in Boulder, mede-auteur van een artikel hierover verschenen in het tijdschrift Cell.

De autisme studie versterkt het recent wetenschappelijk inzicht dat de microben die in onze darmen leven de hersenen kunnen beïnvloeden. Het is ook de eerste studie om aan te tonen dat een specifiek probioticum autistisch gedrag bij muizen kan omkeren.

"Het breder potentieel van dit onderzoek is uiteraard een analoge probiotische inzet die mensen met autisme spectrum stoornis zou kunnen behandelen", schreven de auteurs waaronder 'CU- Boulder Research Associate' Dorota Porazinska en promovendus Sophie Weiss.

De studie onderstreept het belang van het werk dat wordt uitgevoerd door het nieuw opgericht 'Autism Microbiome Consortium,' dat Knight evenals commentaar co -auteurs Jack Gilbert van de Universiteit van Chicago en Rosa Krajmalnik - Brown van de Arizona State University vertegenwoordigt. Het interdisciplinair consortium met deskundigen in een waaier van disciplines van psychologie tot epidemiologie - onderzoekt het verband tussen autisme en darmmicroben.

Voor de nieuwe Cell studie, geleid door Elaine Hsiao van het 'California Institute of Technology', gebruikten de onderzoekers de techniek van 'moeder immuun activatie' bij zwangere muizen om autisme-achtig gedrag en neurologie bij hun nakomelingen te veroorzaken. De onderzoekers vonden dat de darmflora van de nakomelingen sterk verschilde van een controlegroep van muizen. Wanneer de muizen met autisme-achtige symptomen werden gevoed met Bacteriodes fragilis een microbe bekend om het immuunsysteem te versterken, was het afwijkende gedrag verminderd.

Wetenschappelijk bewijs wordt meer en meer geleverd dat de miljarden microben die in onze darmen huizen onze gezondheid kunnen beïnvloeden zoals het risico op obesitas, diabetes en darmkanker bijvoorbeeld. Maar meer recentelijk ontdekten onderzoekers dat darmmicroben ook neurologische invloed kan hebben en zo cognitie, emoties en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden, zei Knight, ook een onderzoeker van 'Howard Hughes Medical Institute Early Career Scientist' en bij 'CU- Boulder BioFrontiers Institute'.

Het 'Autisme Microbiome Consortium' hoopt dit inzicht te verbreden door een verdere studie van de darmflora van autistische mensen die de neiging hebben meer te lijden onder gastro-intestinale problemen dan de doorsnee mensen.

Mensen met een autisme spectrum stoornis die graag hun darmflora willen laten onderzoeken kunnen dat nu doen via het 'American Gut Project' , een crowdfunded onderzoeksinspanning onder leiding van Knight.

Het consortium omvat ook Catherine Lozupone en Kimberly Johnson van CU- Boulder, James Adams van de Arizona State University, Mady Hornig van Columbia University, Sarkis Mazmanian van het California Institute of Technology , John Alverdy van de Universiteit van Chicago en Janet Jansson van Lawrence Berkeley Lab.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats