Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Borstvoeding als mogelijk afschrikmiddel voor autisme

In een artikel in Medical Hypotheses op 20 september heeft een in New York gevestigde arts-onderzoeker, van de Touro College of Osteopathic Medicine, aangedrongen op het testen van het niveau van een groei-eiwit in navelstrengbloed dat zou kunnen helpen bij het voorspellen van ontwikkeling van autisme bij zuigelingen.

Gebaseerd op een analyse van bevindingen in eerdere publicaties, stelt Touro onderzoeker Gary Steinman, MD, PhD, dat de lage niveaus van een eiwit, insuline-achtige groeifactor (IGF) genaamd, zou kunnen dienen als een biomarker die het ontstaan van autisme zou kunnen voorzien.

Zijn onderzoek wijst op vele eerdere studies die IGF sterk linken met groei in aantal en neurale functies. Dr. Steinman - die ook uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar vruchtbaarheid en tweelingen - wijst verder ook op borstvoeding als een relatief overvloedige bron van eiwitten. Hij zegt dat door borstvoeding geleverde IGF zou compenseren bij eventuele aangeboren deficiëntie van de groeifactor bij pasgeborenen.

Indien de IGF-autisme hypothese door verdere studie wordt bevestigd, geeft Dr. Steinman aan, dan zou een verhoging van de tijd dat borstvoeding gegeven wordt in verband kunnen worden gebracht met een verminderde incidentie van autisme.

”Door het beoordelen van ons eigen onderzoek, samen met tientallen andere relevante studies, zijn er goede argumenten dat IGF - bekend om de sterke betrokkenheid bij de normale groei en ontwikkeling van baby’s hersencellen - ook dient als biomarker voor autisme,” dit volgens Dr. Steinman.

”Dit leidt tot twee conclusies. Ten eerste moeten we deze hypothese serieuzer beoordelen door het uitvoeren van navelstrengbloed tests die neonatale niveaus van deze groeifactor meten en vervolgens deze resultaten vergelijken met resultaten tegen het uitbreken van toekomstig autisme in het opgroeiende kind.”

”Ten tweede, degenen die de hypothese omarmen dat IGF inderdaad een biomarker van autisme is moeten aansporen tot het geven van borstvoeding en dit ook bepleiten als een zeer toegankelijk middel om de natuurlijk niveaus van het eiwit aan te vullen bij een zuigeling.”

Dr. Steinman zegt dat als de aangeboren aanvoer van IGF bij een pasgeborene te laag blijkt te zijn dat het kind extra hoeveelheden van het eiwit kan ontvangen - via de borstvoeding of via andere betrekkelijk eenvoudige middelen - dat het vervolgens zou kunnen bijdragen aan meer-effectief functioneren van de hersenen als de baby zich ontwikkelt tot een actief kind.
Dr. Steinman zegt dat als IGF uiteindelijk aangewezen wordt als biomarker voor de latere verschijning van autistische kenmerken zouden onderzoekers verplicht zijn om snel te handelen d.m.v. een eenvoudige biomarker bloedtest om de eiwitniveaus vast te kunnen stellen.

Indien dit wordt bevestigd, zou Dr. Steinman’s theorie ook kunnen wijzen op mogelijke risico’s voor zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, geassocieerd met de inname van geneesmiddelen die IGF niveaus verlagen, zoals Somavert ® , Sandostatine ® , Parlodel ® en een aantal experimentele IGF receptor antagonisten.

IGF stimuleert speciale hersencellen die voorzien in essentieel isolatiemateriaal myeline genaamd, rond de ontwikkeling van zenuwen. Het materiaal helpt om belangrijke berichten efficiënt over te brengen van wat de hersenen allemaal controleren - van lichamelijk functies zoals beweging tot mentale functies, zoals zintuiglijke waarneming, denken en emoties.

In de ontwikkelende foetale en pediatrische hersenen, helpt myeline ook de zenuwvezels om in een bepaald gebied van de hersenen juiste paden te vormen naar andere gebieden, waardoor het lichaam, met de tijd, functies aan kan scherpen. Onvoldoende IGF resulteert in onvoldoende isolatiemateriaal, een fenomeen dat aangetroffen wordt in de hersen biopten van autistische personen, en het kan de ontwikkeling van een juiste route belemmeren.

Volgens het gesuggereerde bloedonderzoek van Dr. Steinman zou een steekproef gedaan moeten worden door IGF in navelstrengbloed te meten die onmiddellijk na de geboorte wordt verzameld. Artsen kunnen ook gebruik maken van de routine in de meeste Amerikaanse ziekenhuizen, bloedmonsters verkregen via hielprik, die al binnen een dag of twee na de geboorte worden verzameld om te testen op aangeboren stofwisselingsziekten. Gegevens die bij de geboorte worden verzameld zouden vergeleken moeten worden met een neurologische evaluatie van de baby bij 18 tot 36 maanden.

Dr. Steinman adviseert dat als toekomstig onderzoek een verband bevestigd tussen IGF en autisme, dat er een nieuwe fase van onderzoek moet komen die gericht is op het opsporen van mogelijk gedaalde IGF niveaus in vruchtwater tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Dit kan worden gevolgd door aanvulling van de groeifactor voordat symptomen van autisme zich ontwikkelen.

Hoewel moedermelk als overvloedige natuurlijke bron van IGF dient kan dit ook worden verkregen via koemelk of aangevuld worden via verschillende drinkbare vloeistoffen.

”Autisme eist een enorme menselijk tol, dan noem ik nog niet eens de aanzienlijke economische impact op gezinnen,” zei Dr. Steinman. ”Deze bevindingen geven een krachtige boodschap af aan de onderzoeksgemeenschap. Ons onderzoek wijst consequent op een verband tussen IGF en autisme. De medische gemeenschap moet deze ogenschijnlijke verbinding zeer zeker onderzoeken en dit voor eens en altijd bevestigen. Zoals we allemaal heel goed weten zou de wereld onnoemlijke voordelen behalen door manieren op te sporen, te behandelen en uiteindelijk deze ziekte zien te voorkomen.”

Vertaald door Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats