Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De link tussen anti-depressiva en risico op diabetes is echt

Behandelaars zouden zeer terughoudend moeten zijn in het voorschrijven van anti-depressiva omdat deze een risico kunnen betekenen op diabetes type 2, waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Southampton.

Een systematische terugblik uitgevoerd door de universiteit toont dat mensen die anti-depressiva nemen een groter risico lopen op diabetes type 2. Het is echter niet zeker of de medicatie daarvoor verantwoordelijk is.

Het gebruik van anti-depressiva is in enkele jaren enorm gestegen naar een aantal van 46.7 miljoen recepten in 2011 in het Verenigd Koninkrijk (UK).

Er is een aantal studies uitgevoerd om vast te stellen of anti-depressiva gelinkt zijn aan diabetes maar de resultaten varieren afhankelijk van de gebruikte methode, type medicatie en het aantal deelnemers aan het onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Southampton raadpleegden 22 studies en drie eerder uitgevoerde systematische terugblikken die keken naar de effecten van anti-depressiva op het risico op diabetes. Algemeen hadden mensen die anti-depressiva namen ook vaker diabetes. De onderzoekers waarschuwen echter dat verschillende vormen van anti-depressiva verschillende risico’s met zich meebrengen. Langdurig breed opgezette gerandomiseerde controle onderzoeken zijn nodig om zicht te krijgen op de effecten van individuele medicijnen.

Gepubliceerd in Diabetes Care heeft het team aangegeven dat er diverse plausibele verklaringen zijn waarom anti-depressiva een effect hebben op het risico op diabetes. Een voorbeeld; verschillende anti-depressiva zijn geassocieerd met significante gewichttoename, welke het risico op diabetes type 2 verhoogd. Ze zeggen echter ook dat diverse studies die deze associatie onderzochten nog altijd een toegenomen risico op diabetes toonden nadat aanpassingen waren gedaan voor de veranderingen in het lichaamsgewicht. Dit geeft een indicatie dat ande factoren ook een rol kunnen spelen.

Commentaar van dokter Katharine Barnard, Health Psychologist aan de universiteit van Southampton: “anti-depressiva worden wijd verspreid gebruikt in het Verenigd Koninkrijk (UK), met recent een enorme toename in gebruik. Ons onderzoek toont dat als je alle klassieke risico factoren op diabetes type 2 zoals gewichtstoename, leefstijl etc. weghaalt, er nog altijd iets is rondom anti-depressiva wat lijkt op een onafhankelijke risico factor. Met 46 miljoen recepten per jaar is dit potentiële risico zorgwekkend. Verhoogde alertheid op de mogelijkheid van diabetes bij mensen die anti-depressiva nemen is noodzakelijk totodat verder onderzoek is uitgevoerd.”

Richard Holt, Professor in Diabetes en Endocrinology aan de universiteit van Southampton voegt daaraan toe: “Omdat depressie een belangrijk klinisch probleem is en anti-depressiva een effectieve behandeling vormen voor deze ongewenste toestand, moeten behandelaars zich bewust zijn op de potentiële risico’s op diabetes, zeker als anti-depressiva in een hogere dosis gebruikt worden of gedurende een langere periode. Op het moment van voorschrijven dienen doktoren zich bewust te zijn van deze risico’s en dienen ze stappen te nemen om diabetes te monitoren en het risico op diabetes te verminderen door advies te geven over aanpassingen in de levensstijl.”

Vertaling: Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats