Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een studie uit Penns ontdekt mogelijkheden om de plaques van
Alzheimer te degraderen

Het lichaam is zo gestructureerd om ervoor te zorgen dat alle binnendringende organismen het moeilijk hebben om de hersenen te bereiken, een orgaan uiteraard van cruciaal belang voor de overleving. Bekend als de bloed hersenbarrière scheidt het de bloedsomloop af van het buiten de cellen gelegen extracellulaire vocht van de hersenen waardoor het moeilijk is voor minder kleine moleculen uit de bloedbaan binnen te dringen in het centrale zenuwstelsel. Hoewel nuttig belemmert deze blokkade ook de werking van geneesmiddelen voor neurologische aandoeningen zoals Alzheimer .

In een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift 'Molecular Therapy' hebben onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania een manier gevonden voor het doorbreken van de bloed hersenbarrière. Zij ontdekten eveneens een gelijksoortige fysiologisch obstakel in het oog, de retina bloed barrière. Door de combinatie van een receptor die neuronen opzoekt met een molecule die de voornaamste component van de plaatjes van Alzheimer degradeert konden biologen deze plaques substantieel oplossen in hersenen van muizen en in menselijk hersenweefsel wat een potentieel mechanisme betekent voor het behandelen van deze slopende ziekte evenals andere aandoeningen die ofwel de hersenen of de ogen belagen.

Het werk werd geleid door Henry Daniell, een professor van de afdelingen biochemie en pathologie aan de 'Penn's School of Dental Medicine's' en directeur van translationeel onderzoek. Het team bestond uit Neha Kohli, Donevan R. Westerveld, Alexandra C. Ayache en Sich L. Chan. Co-auteurs van de Universiteit van Florida College of Medicine waaronder Amrisha Verma, Pollob Shi , Tuhina Prasad, Ping Zhu en Quihong Li , analyseerden de netvliesweefsels.

De onderzoekers begonnen met te onderzoeken hoe ze de bloed hersenbarrière konden doorbreken. Daniell nam als hypothese aan dat het voor een molecule mogelijk moet zijn ​​door te breken als het werd bevestigd aan een drager die deze mogelijkheid heeft. De eiwitten cholera toxine B, of CTB, een niet toxische drager, momenteel goedgekeurd voor gebruik bij mensen door de 'Food and Drug Administration' werd in dit onderzoek gebruikt om de bloed hersenbarrière te doorbreken.

Vervolgens werd een eiwit geïdentificeerd dat de plaques die worden gevonden in de hersenen van Alzheimer patiënten kan verwijderen. Deze plaques waarvan wordt verondersteld dementie te veroorzaken geassocieerd met de ziekte zijn samengesteld uit knopen van amyloïde beta (Aß), een eiwit dat in oplosbare vorm voorkomt bij gezonde individuën. Wetende dat van myeline basisch eiwit (MBP) is aangetoond Aß ketens te kunnen degraderen besliste het team het te koppelen met CTB en te zien of MBP de barriëre zou kunnen doordringen.

"Deze knopen van beta-amyloïde zijn bekend als het probleem bij de ziekte van Alzheimer," zegt Daniell. "Ons idee was dan om het eiwit terug naar zijn normale grootte te brengen zodat het niet deze knopen zou vormen."

Om dit idee te testen stelde het Penn team eerst gezonde muizen bloot aan de CTB-MBP verbinding door ze capsules te geven van gevriesdroogde bladeren die genetisch waren gemanipuleerd om de gefuseerde eiwitten tot expressie te brengen, een methode jaren geleden ontwikkeld en geperfectioneerd door Daniell als middel voor het oraal toedienen van verschillende geneesmiddelen en vaccins. Door het toevoegen van een groen fluorescerend eiwit aan de CTB drager konden de onderzoekers de "glans" volgen om te zien waar de muizen het eiwit opnamen. Zij vonden het gloeiend eiwit terug in zowel de hersenen als in het netvlies.

"Toen we het gloeiend eiwit ontdekten in de hersenen en het netvlies waren we verrukt," zei Daniell. "Als het eiwit de barrière bij gezonde muizen kon oversteken dachten we dat hetzelfde zou kunnen gebeuren in de hersenen van Alzheimer patiënten omdat hun barrière enigszins aangetast is."

Toen CTB geen onderdeel was van het gefuseerde eiwit vonden ze niet hetzelfde effect wat suggereert dat hun proteïnedrager een essentieel onderdeel is voor het leveren van het eiwit.

Om te onderzoeken wat MBP zou doen als het de hersenen bereikt stuurden Daniell en collegas CTB-MBP eiwit naar de hersenen van muizen gekweekt met de ziekte van Alzheimer. Ze gebruikten een kleurmiddel dat zich bindt aan de hersenen plaques en vonden dat blootstelling aan de CTB-MBP verbinding leidde tot een daling van het kleurmiddel met 60 procent hetgeen aangaf dat de plaques oplosten.

Voor het verkrijgen van de zekerheid dat hun verbinding adequaat was gericht op de plaques werkten de onderzoekers met de 'National Institutes of Health' samen om hersenweefsel te verkrijgen van mensen die aan de ziekte van Alzheimer gestorven waren en voerden dezelfde soort testen uit. De resultaten toonden een 47 procent afname van de kleuring in de inferieure pariëtale cortex , een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van met Alzheimer geassocieerde dementie.

Als laatste stap gaven de onderzoekers de CTB-MBP bevattende capsules aan 15 maanden oude muizen, het equivalent van 80 of meer menselijke jaren, gefokt om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Drie maanden na het voeden hadden de muizen verminderingen van Aß plaques tot 70 procent in de hippocampus en tot 40 procent in de cortex , terwijl muizen gevoed met capsules die sla bevatte zonder CTB - MBP en muizen die niet werden gevoed met capsules geen vermindering toonden van de hersenen plaques.

Omdat bij de ziekte van Alzheimer patiënten ook plaques gevonden worden in de ogen onderzochten de onderzoekers de ogen van de muizen gevoed met het eiwit. Zij vonden inderdaad dat de Alzheimer muizen netvlies plaques vertoonden maar deze gevoed met de CBP - MBP verbinding geen detecteerbare Aß plaques hadden.

"Niemand weet of de problemen met het geheugen bij mensen met de ziekte van Alzheimer het gevolg zijn van de dementie of van de problemen met hun ogen " zei Daniell . " Hier tonen wij aan dat het beide zijn en dat we de plaques kunnen oplossen langs orale weg."

Daniell hoopt dat deze techniek voor het brengen van eiwitten door de bloed hersenbarrière en bloed retina barriers de verschillende ziekten dan Alzheimer kunnen dienen. Verscheidene klinische studies zijn mislukt vanwege een onvermogen om medicijnen te leveren aan de hersenen. Momenteel moeten behandelingen van een aantal oogaandoeningen behandeld worden langs injectie door het netvlies, een aanpak die verdoving eist met het risico van netvliesloslating. Behandeling met een inneembare capsule zou veiliger, eenvoudiger en rendabeler zijn.

Als volgende stap hoopt Daniell samen te werken met Alzheimer deskundigen in Penn om de studies vooruit te helpen en een component toe te voegen om te bepalen of de CBP-MBP verbinding niet alleen plaques kan verwijderen maar ook het geheugen en het functioneren verbetert van muizen met de ziekte van Alzheimer.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats