Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De Chinese geneeskunde geeft geheimen door aan wetenschappers aan het The Scripps Research Institute

Het atoom mechanisme van het 2 hoofdige molecuul afgeleid van Chang Shan, een traditioneel Chinees kruid, is ongekend gedetailleerd weergegeven. De mysterieuze inwendige werking van Chang Shan - een Chinees kruiden medicijn, gedurende duizenden jaren gebruikt ter behandeling van malaria-achtige koortsen, is ontsluierd dankzij een hoge-resolutie structuur opgelost door The Scripps Research Institute (TSRI).

Deze week in het tijdschrift Nature beschreven, toont de structuur in atomair detail hoe een twee-hoofdige verbinding afgeleid van het werkzame bestanddeel in Chang Shan werkt. Wetenschappers wisten dat deze samengestelde, genaamd halofuginone (een afgeleide van de febrifugine), delen van het immuunsysteem kan onderdrukken — maar niemand wist precies hoe.

De nieuwe structuur laat zien dat, dat halofuginone als een spaak in het wiel, de versnellingen tegenhoudt van een moleculaire machine die "aminoacylation," uitvoert, een cruciaal biologisch proces dat organismen toestaat de proteïnen die ze nodig hebben om te leven, te synthetiseren. Chang Shan, ook bekend als Dichroa febrifuga Lour, helpt waarschijnlijk met malaria koortsen omdat sporen van een halofuginone-achtige chemische stof in het kruid, ingrijpen in hetzelfde proces als in malariaparasieten, en te doden in de bloedbaan van een besmet persoon.

"Onze nieuwe resultaten hebben een mysterie opgelost dat mensen bezig hield over het werkingsmechanisme van een geneesmiddel dat is gebruikt om koorts te behandelen van een malaria infectie die waarschijnlijk 2.000 jaar of meer terug gaat," zei Paul Schimmel, PhD, Ernest en Jean Hahn Professor en voorzitter van moleculaire biologie en chemie en lid van het Instituut Skaggs voor chemische biologie aan TSRI. Schimmel leidde het onderzoek met TSRI postdoctoraal Huihao Zhou, PhD.

Halofuginone heeft plaats genomen in klinische proeven voor kanker, maar het hoge resolutie plaatje van het molecuul suggereert dat het een modulariteit bezit die het nuttig zou kunnen maken als sjabloon om nieuwe geneesmiddelen te creëren voor talrijke andere ziekten.

Vertaling Shanti


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats