Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Blootstelling aan Agent Orange blijkt gelinkt te zijn aan levensbedreigende prostaatkanker

In een nieuwe analyse is een link ontdekt tussen de blootstelling aan Agent Orange en dodelijke vormen van prostaatkanker onder Amerikaanse veteranen. Deze analyse is eerder, online, gepubliceerd door CANCER, een tijdschrift van de American Cancer Society dat artikelen publiceert welke door collega’s zijn getoetst. De vondst suggereert dat een historie van blootstelling aan Agent Orange verwerkt dient te worden in de besluitvorming van prostaat onderzoek bij veteranen.

De onkruidverdelger Agent Orange is veel gebruikt tijdens het tijdperk van de Vietnam Oorlog en was vaak verontreinigd met dioxine, een gevaarlijk gif dat potentieel kankerverwekkend is.
Eerder onderzoek suggereert dat blootstelling aan Agent Orange een verhoogd risico kan geven voor het ontwikkelen van prostaatkanker, het is echter onduidelijk of het specifiek het risico verhoogd op het ontwikkelen van de dodelijke vorm van deze ziekte.

Volgens Mark Garzotto, MD van het Portland Veterans Administration Medical Center en de Oregon Health & Science University; ‘Is dit een belangrijk onderscheid omdat de meeste vormen van prostaatkanker niet dodelijk zijn en zodoende geen detectie of therapie nodig hebben. Het hebben van de mogelijkheid om specifiek levensbedreigende kankers te ontdekken zal de effectiviteit van het onderzoek en de behandeling van prostaatkanker verbeteren’.

Om te kijken naar een link tussen de blootstelling aan Agent Orange en levensbedreigende, of hooggradige prostaat kanker, heeft Nathan Ansbaugh, MPH, een analyse methode ontwikkeld en uitgezet binnen een groep van 2.720 Amerikaanse veteranen, die waren doorgestuurd door verschillende behandelaars voor een eerste prostaat biopsie. De biopsie resultaten en de klinische informatie werden verzameld om te geanalyseerd te worden door de hoofdonderzoeker Dr. Garzotto.

Prostaat kanker werd gediagnosticeerd bij 896 (32.9 procent) van de veteranen. 459 (19,9 procent) had een hooggradige vorm van de ziekte. Blootstelling aan Agent Orange werd gelinkt aan 52 procent verhoging van het totale risico op prostaatkanker dat werd ontdekt door een biopsie. Blootstelling aan de onkruidverdelger gaf geen verhoging van het risico op laaggradige prostaatkanker maar werd gelinkt aan een 75 procent verhoging van het risico op hooggradige prostaatkanker. Aansluitend werd de blootstelling aan Agent Orange geassocieerd met een 2 maal hoger risico op de hooggradige, meest dodelijke vormen van kanker.

Deze studie impliceert dat het vaststellen van de hoeveelheid blootstelling aan Agent Orange door mannen een makkelijk beschikbare methode is om de screening op prostaatkanker bij Amerikaanse veteranen te verbeteren om zo door een vroegtijdige ontdekking en behandeling van dodelijke gevallen potentieel een verlengde overleving en verbetering van leven te bewerkstelligen.

Volgens Dr. Garzotto ‘Zou het ook de bewustwording moeten verhogen van de potentiële gevaren van chemische besmetting van biologische stoffen gebruikt in oorlogstijd en het risico geassocieerd met het behandelen van (chemisch)afval en andere chemische processen die dioxine of dioxine gerelateerde samenstellingen genereren’.

Vertaling: Diane Simonis




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats