Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Veel of weinig darmbacteriën geeft nieuwe visie voor de
behandeling van obesitas

Shenzhen, China - Het MetaHIT consortium, bestaande uit Institute National de la Recherche Agronomique (INRA), University of Copenhagen, BGI en andere instituten heeft de microbiële samenstelling van de darm onderzocht in een cohort van 123 niet-obese en 169 obese Deense personen. Deze studie toonde voor het eerst aan dat er onder de bevolking onderscheid gemaakt kan worden tussen 2 groepen van individuen middels de rijkdom van de darmflora. De laatste resultaten werden vandaag online gepubliceerd in Nature.

Obesitas, bekend als ‘de moderne beschaafde ziekte’, is wereldwijd een belangrijke, te voorkomen doodsoorzaak die de kans op verschillende ziekten vergroot, met name hartziekten, diabetes type 2 en andere ziekten. Er staat gemeld dat de obesitas-epidemie kan zorgen voor meer dan 700 miljoen obese mensen in 2015 en verder zal blijven groeien. Elk van onze darmen is gekoloniseerd door meer dan 3 pond micro-organismen. Steeds meer blijkt dat onze ‘andere’ genoom, microbiome, grotere gevolgen kunnen hebben op het ontstaan van obesitas.

In deze studie analyseerden de onderzoekers de darm bacteriële samenstelling van 292 Deense volwassenen door een nieuwe analytische benadering ‘kwantitatieve metagenomica’ genaamd. Ze vonden twee groepen individuen die verschillen door het aantal darm microbiële genen en dus darm bacteriële rijkdom. Een kwart van de cohort is ‘arm’ in bacteriën (lage bacteriële rijkdom) terwijl de rest ‘rijk’ is (hoge bacteriële rijkdom); personen met een laag gehalte omvatten een aanzienlijk groter deel van de obese deelnemers en waren als groep gekarakteriseerd door een meer merkbare adipositas.

Uit hun verdere inspanningen is gebleken dat de ‘lage rijkdom’ microbiota een hoger percentage pro-inflammatoire bevat en een lager percentage van anti-inflammatoire bacteriële species dan de ‘hoge bacteriële rijkdom’. De twee groepen konden bijna perfect gestratificeerd worden met weinig bacteriën, wat suggereert dat eenvoudige moleculaire diagnostische tests, gebaseerd op de darm microbiome, ontwikkeld kunnen worden om personen te identificeren die risico lopen op vergelijkbare morbiditeit.

Bij vergelijking van de twee groepen ontdekten ze dat mensen met een ‘lage rijkdom’ microbiota meer lichaamsvet hadden en een mindere gezondheid; ze zijn meer resistent tegen de werking van insuline, hebben ongunstig veranderde bloedlipiden en vertonen verhoogde bloedspiegels van ontstekingsmarkers en witte bloedcellen. Het zorgt bij hun voor een verhoogd risico op diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen.

Interessant is dat de onderzoekers ook waarnamen dat zwaarlijvige mensen uit de ‘lage rijkdom’ groep gedurende de laatste negen jaren gemiddeld aanzienlijk meer gewicht opdeden dan de ‘hoge rijkdom’ groep. Er werden acht bijzondere bacteriële soorten geïdentificeerd op basis van hun mogelijke beschermende rol tegen gewichtstoename. Deze bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medische therapieën voor de bestrijding van gewichtstoename.

Obesitas draagt in belangrijke mate bij aan een aantal van de belangrijkste doodsoorzaken, en leidt tot een wereldwijde metabole gezondheidscrisis. Het onderzoek biedt een solide bewijs dat studies naar veranderingen in de ‘andere’ genoom, subgroepen definieert van volwassen individuen met verschillende metabole risicoprofielen en die daardoor bijdragen tot de ontwikkeling van gestratificeerde benaderingen voor de behandeling en preventie van wijdverspreide obesitas, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en sommige geassocieerde vormen van kanker.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats