Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


'Love handles' smelten weg door een druk op de knop

Onderzoekers aan de Universiteit van Bonn decodeerden een soort van trigger schakelaar voor het omzetten van vetcellen. Lange tijd droomden wetenschappers ervan om ongewenste witte vetcellen in bruine vetcellen om te zetten en gewoon overtollige kilo's weg te smelten.

Onderzoekers aan de Universiteit van Bonn zijn nu een stap dichter bij dit doel: ze decodeerden een soort van "tuimelschakelaar" in muizen die aanzienlijke vetverbranding kunnen stimuleren. De resultaten worden nu gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Natuur Communications'.

Veel mensen worstelen met overgewicht niet alleen in de geïndustrialiseerde landen - maar alle vet is niet het zelfde. "Love handles" bevatten bijzonder lastige witte vetcellen die overtollig voedsel op slaan. Bruine vetcellen zijn precies het tegenovergestelde: zij verbranden de overtollige energie als wenselijke "verwarmingsautomaten" van het lichaam.

De wetenschappers bij de Universiteit van Bonn werken met Prof. Dr. Alexander Pfeifer, directeur van het Instituut voor Farmacologie en toxicologie, heeft jarenlang met behulp van dierlijke modellen onderzocht hoe het ongewenste witte vet kan worden omgezet in het gewilde bruine vet. "Op deze manier kunnen overtollige kilo's gewoon weggesmolten worden en obesitas bestreden", zegt Prof. Pfeifer. Een soort van "trigger switch" stimuleert vetverbranding.

De onderzoekers hebben nu een "microRNA switch" in muizen gedecodeerd die belangrijk is voor bruine vetcellen. Micro-RNAs bevinden zich in het genoom van cellen en reguleren zeer snel en efficiënt genen activiteit. De onderzoekers bestudeerden een specifieke microRNA: microRNA 155. Het gen regelgever micro-RNA 155 remt een bepaalde transcriptiefactor, die bruine vet cellen besturen. Verrassend genoeg bevonden Prof. Pfeifer en zijn team dat de transcriptiefactor ook de niveaus van microRNA 155 reguleerden en resulteerde in een strakke feedback lus die werkt als een schakelaar: als de microRNA hogelijk tot uitdrukking is gebracht en bruin vet celdifferentiatie wordt geblokkeerd; als de transcriptiefactor omgekeerd de overhand krijgt, wint, wordt bruin vet geproduceerd op een verhoogd niveau en dit verhoogt op zijn beurt de vetverbranding in het lichaam.

Het gen voor Micro-RNA 155 was stilgevallen in bewusteloze muizen, de onderzoekers aan de Universiteit van Bonn en hun collega's van de Federale Instituut voor geneesmiddelen en Medischehulpmiddelen (BfArM) en van de Universiteit van Regensburg werkte met zogenaamd bewusteloze transgene muizen in wie het gen voor micro-RNA 155 was ofwel verhoogd of het zwijgen opgelegd.

"Het mechanisme was reeds in gang gezet toen de micro-RNA 155 alleen in de muizen was gehalveerd," meldt hoofdauteur Yong Chen, afgestudeerde student van de NRW International Graduate School BIOTECH-PHARMA. De muizen hadden toen aanzienlijk meer bruine vetcellen beschikbaar zijn dan de controle groep had - en zelfs witte vetcellen waren omgezet in bruine vetcellen.

Aanwijzingen voor de oorzaken van ziekten van het vet metabolisme. De micro-RNA functioneert als een antagonist in de bruine vet cellen. "Zolang genoeg micro-RNA 155 aanwezig is, wordt de productie van bruine vetcellen geblokkeerd," zegt Chen. Alleen als het valt onder een bepaald
percentage laat deze rem; de blauwdruk voor bruin vet kan worden gelezen en uitgevoerd door de cel - die de gewenste vet branders kunnen ontwikkelen.

Deze bevindingen helpen wetenschappers de oorzaken van lipide metabolisme ziekten beter te begrijpen. Hoop voor nieuwe therapieën tegen obesitas dat de wetenschappers aan de Universiteit van Bonn zien in de resultaten een potentieel startpunt voor geneesmiddelen tegen zwaarlijvigheid. De onderzoekers hebben aanwijzingen voor het feit dat de resultaten, als er
iets zou kunnen worden overgedragen van muizen voor de mens.

Dus, bijvoorbeeld, vonden de onderzoekers in Leipzig verhoogde niveaus van micro-RNA 155 in aanzienlijk overgewicht patiënten. Dit komt overeen met de bevindingen van dierlijke modellen: een heleboel micro-RNA 155 is geassocieerd met verminderde vetverbranding. "Maar we zijn nog in het stadium van fundamenteel onderzoek," zegt Prof. Pfeifer. Het pad naar geschikte geneesmiddelen is nog lang.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats